29

petak

travanj

2011

ŠVEDSKA GRENČICA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

"Švedska grenčica" eliksir

Iščitavajući knjigu "Zdravlje iz Božje ljekarne" naiđoh na recept za koji prvi put čujem. Još više se iznenadih kad saznah da se može nabaviti iu našim ljekarnama.
Pošto je tekst otkucan na 9 stranica A -4 formata, skratit ću i nažalost, dati samo najosnovnije podatke.
Recept je pronađen nakon smrti čuvenog švedskog liječnika, rektora medicine dr.. Samsta među njegovim rukopisima. Dr. Samst je nastradao jašući u 104. godini života
SASTAV male švedske grEnčice (za one koji mogu doći do trava i sami napraviti):
10 gr aloe (može i korijenje gorčaca ili Pelinov prah)
5 g rujevinom; 0,2 g šafrana; 10 g seninih listova 10 g kamfora (samo prirodni) 0,10 gr rabarina korijenja 0,10 g podanka kurkume (temerike) 0,10 g mane (smola crnog jasena) 0,10 g venecijanskog terijaki; 5 g korijenja vilinog sita 0,10 g korijenja angelike
Svo bilje staviti u dvolitreni staklenu bocu širokog grla i preliti s 1,5 litre 38-40% žitne rakije ili dobre voćne rakije, te ostaviti 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline. Svaki dan bocu protresati, kao i prije cijeđenja u manje flašice kao i prije upotrebe. Preostala količina može neograničeno ostati na bilju. Male bočice se dobro zatvore i čuvaju na hladnom mjestu. Na ovaj način se eliksir može čuvati godinama. Što duže stoji, djelotvorniji je.
Ljekoviti učinci švedske grenčice iz starih rukopisa:
1. Ako se češće miriše i udiše, vlaži tjeme, stavlja navlažena krpa na glavu, otklanja bol i vrtoglavicu, jača pamćenje i mozak.
2. Pomaže kod mutnih očiju, otklanja crvenilo i sve bolove čak i kad su oči upaljene, mutne, nejasne. Nestaju i pjege i siva mrena ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo vlažnu krpu preko zatvorenih očiju.
3. Kozice, osipe svih vrsta, kao i kraste u nosu ili na bilo kojem drugom mjestu može izliječiti ako se često i dobro navlaže kapljicama.
4. Kod zubobolje uzimati jednu punu kašičicu eliksira sa malo vode te tu tekućinu držati u ustima neko vrijeme, ili bolni zub navlažiti krpom. Bol prestaje i gnjilenje slabi.
5. Prištiće na jeziku ili ostale povrede upornim vlaženjem sa eliksirom u kratkom roku će izliječiti.
6. Upaljeno ili bolesno grlo, tako da se hrana teško može gutati, ujutro se uzimaju kapljice, u podne i navečer, polahko se piju i one izvlače temperaturu i liječe ždrijelo.
7. Kod napada grčeva u želucu uzeti punu žlicu eliksira; otklanjaju sve želučane tegobe, tegobe kod zatvora
8. Pomaže kod bolova u žuči (svakodnevno ujutro i navečer uzimati punu kašiku kapljica eliksira, a preko noći stavljati obloge)
9.Kod bolova i šuma u ušima s eliksirom se navlaži komadić vate i stavi se u uho. Jako dobro pomaže i čak vraća izgubljeni sluh.
10. Za žene kod bolova u materici, tri dana uzastopice piti punu kašiku eliksira u crvenom vinu, nakon pola sata treba prošetati, zatim doručkovati, ali ne mlijeko. Eliksir ne uzimamo s mlijekom.
11. Ako se poslije poroda kod dojenja pojave upale, stavljanjem obloga s grenčicom, brzo će nestati.
12. Kod žutice će sve tegobe brzo nestati ako se tri puta dnevno uzima po jedna kašika eliksira, a na otečenu jetru se stavljaju obloge.
13. Kod plućne tuberkuloze uzimati eliksir ujutro natašte, a tretman mora trajati 6 tjedana.
14. Ako nekog muči padavica / epilepsija treba mu dati odmah eliksir. Bolesnik mora isključivo koristiti samo ovo sredstvo, jer ono jača napadnuti živčani sistem kao i tijelo i čuva od svih bolesti.
15. Liječi rak, stare vodene kozice, bradavice te raspucane ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako je izraslo na njoj divlje meso, valja sve dobro isprati bijelim vinom, a zatim staviti na to krpu nakvašenu eliksirom. Bez opasnosti liječi sve rane, čak i prostrijelne.
16. Pijanog čovjeka sa 2 kašike eliksira može u hipu otrijezniti.
17. pomaže i kod: vodenih kozica, vodenih bolesti, pospješenje porođaja, glista i trakavice, bijelog pranja, hemeroida, liječi bubrege, otklanja depresiju, regulira apetit i probavu, infekcije i gnojenje, otklanja ožiljke, liječi sve fistule, sve opekotine, reumatski bolovi, ozebline na rukama i nogama, kurje oči, ugriz bijesnih pasa, kod nesanice, sprječava drhtanje ruku i nogu.
Ukratko, pomaže protiv svih bolesti. Tijelo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lijepo
Važno: sve navedene količine eliksira moraju se uzimati razrijeđene vodom ili čajem, nikako mlijekom.
Upotreba obloga:
Na veći ili manji komadić vate ili tkanine nakapa se eliksir i stavi na bolno mjesto koje se prije toga dobro namazali mašću nevena. Preko toga se stavi plastična folija. Tada se poveže maramom ili zavojem. Oblog, ovisno o bolesti mora stajati 2-4 sata. Ako bolesnik podnosi, može ostati i preko noći. Nakon odstojanog obloga, koža se prespe puderom. Ako kod osjetljivih osoba dođe do nadražaja kože, valja držati kraće vrijeme obloge. Alergične osobe ne trebaju koristiti plastičnu foliju, dovoljan je zavoj. Nikako se ne smije zaboraviti namazati koža
Unutarnja primjena:
Kod tegoba svih vrsta mogu se uzeti 3 kašičice razrijeđena eliksira. Kod zloćudnih oboljenja uzimaju se 2-3 kašike dnevno i to kako slijedi: po jednu kašiku pijemo razrijeđen u 1 / 8 l biljnog čaja, u dva puta, pola sata prije i pola sata nakon svakog obroka.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.