29

petak

travanj

2011

MASLAČAK

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Maslačak (Taraxacum officinale)

"Biljka koju nalazimo na ravnicama kao korov, za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju.
Listovi se skupljaju prije cvjetanja, korijen u proljece ili jesen, a stabljiku za vrijeme cvjetanja. Ljekovita je cijela biljka.
Liječnik, specijalist za bolesti jetre, preporucio je maslacak kao najbolji lijek za rad jetre.
Kod hronicne upale jetre treba uzeti dnevno pet do sest svjezih cvjetnih stabljika u sirovom stanju. Pomaze i kod secerne bolesti. Seceras bi trebali svaki dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslacak u cvatu.
(Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polahko sazvace. Stabljika je u pocetku malo gorka, hrskava i socna i jede se kao endevija.)
Stalno bolesni ljudi, koji se osjecaju slomljeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa svjezim stabljikama maslacka.
Stabljike pomazu i kod drugih tegoba. Otklanja kozni svrab, lisajeve i osipe, poboljsava zelucane sokove i pročišćuju zeludac od svih nepozeljnih tvari. Svjeze stabljike mogu bezbolno rastvoriti zucne kamence, te podstice rad jetre i zuci.
Pored mineralnih tvari, sadrzi maslacak jos i vazne ljekovite i gradbene tvari koje su jako znacajne za otklanjanje poremecaja u metabolizmu. Svojim pročišćavajuće djelovanjem pomaze kod gihta, reume, oteknuća zlijezda splasnu ako 3-4 sedmice provodimo kuru sa svjezim stabljikama.
Maslacak s uspjehom koristimo iu lijecenju zutice i hronicnih oboljenja slezene.

Korijenje maslacka, sirovo, ali i suseno, upotrijebljeno kao cajni iscjedak prociscava krv, pospjesuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuce. Cini krv žitkom i odlicno je sredstvo protiv zgrusavanja krvi.

med od maslacka.

pregrst maslackovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i polahko zagrijavamo do kljucanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa sporeta i sve ostavimo da stoji preko noci. Slijedeci dan sve stresemo u cjediljku, pustimo da se okapi is obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomijesamo 1 kg nerafiniranog secera i dodamo polovicu limuna narezanu na kriske. S vise limuna sirup je kiselkast. Otvoren lonac stavimo na plocu stednjaka. Kako bi sacuvali sve vitamine ukljucujemo stednjak samo na 1. Tako se tekucina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti pregust jer se nakon duzeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne. To mora biti pravi gusti sirup koji namazan na kruh izvrsno prija.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.