29

petak

travanj

2011

MAJČINA DUŠICA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

- Višegodišnja je biljka
- Ljekoviti listovi i cvijet
- Raste u žbunastim skupinama na suhim i svijetlim mjestima pored puteva i na rubovima šuma.
. cvjeta od svibnja do rujna
Blagotvorno djeluje na čitav organizam, ali se ne preporučuje trudnicama u prvim mjesecima trudnoće.
1. BOLEST DISAJNIH PUTEVA - najbolji lijek za ova oboljenja, posebno za ublažavanje kašlja. Čisti bronhije od prekomjernog lučenja sluzi, a pomaže iu liječenju bronhitisa i upale pluća. Preporučuje se 4-5 šolja svježe pripremljenog toplog čaja na dan.
2. NEURALGIJA LICA - u kombinaciji s kunićima ublažava neuralgične bolove lica i otklanja neuralgije. Biljke treba ubrati na suncu i staviti u laneno jastuče pa privijati na oboljelo mjesto kao oblog.
3. EPILEPSIJA - smanjuje pojavu epileptičnih napada. Tijekom cijele godine piti dnevno dvije šolje čaja od majčine dušice u dozama od tri nedjelje, i sa pauzama od 10 dana.
4. Menstrualne tegobe - ublažava bolove i pospješuje cirkulaciju krvi. Laneno jastuče napuniti listovima i cvjetovima majčine dušice, zagrijati i stavljati na prepone prije spavanja.
5. ASTMA - mješavina majčine dušice, slatke paprati i komorača za ublažavanje astme. Biljke se kuhaju u vinu i piju ujutro na prazan stomak.
6. NESANICA I DEPRESIJA - OPUŠTA TIJELO, SMIRUJE I OMOGUĆAVA ZDRAV SAN. PREPORUČLJIVO PRIJE SPAVANJA ležati u KUPCI U KOJU SE SIPA Čaj od majčine dušice.
7. MULTIPLA SKLEROZA - za ublažavanje bolova preporučuje se tinktura od majčine dušice koja se utrljava u predjelu kičme.
8. POROĐAJ - ubrzava i olakšava porod, pročišćava maternicu. Preporučuje se konzumiranje jedne šolje čaja dnevno, mjesec dana prije poroda.
9. GRIP-čisti organizam od štetnih, patogenih klica i ubrzava oporavak od gripe. Korisno je piti po jednu supenu kašiku sirupa od majčine dušice prije svakog obroka za vrijeme prehlade i gripe.
10. IMUNOLOŠKI SUSTAV - svakodnevnom upotrebom jača se imunološki sustav i smanjuje mogućnost pojave bolesti jer ima jako antiseptičko djejstvo.
11. PROBAVNI ORGANI - ublažava bolove u želucu, a korisna je i protiv nadimanja i plinova. Pije se po jedna supena kašika toplog čaja od majčine dušice, nane, kamilice i kunice svakih sat vremena.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.