29

petak

travanj

2011

KIM: začin i lijek

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search



Glavni sastojak kima je eterično ulje, zatim bjelačevine, tanin, smola, vosak, sluz, celuloza šećer i kalcij-oksalat.
Kim je odličan karminativ (sredstvo protiv nadimanja i plinova), a djeluje blagotvorno na cio digestivni trakt, odličan je diuretik i galaktagog (potiče lučenje mlijeka) pa se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.
Koristi se prvenstveno kao začin, ali i kao lijek. Kimom se najčešće začinjava krumpir, meso, gulaš, varivo od kelja, cikle, svjež i kiseli kupus, ovčiji sir, juhe i umaci.
Sjeme kima se koristi osušeno-cijelo ili mljeveno. Stavlja se iu zelene salate, raznim namazima, pecivima ...
Upravo zbog toga što olakšava varenje i smanjuje nadutost, kim se dodaje teško varljivim jelima, kao što su ona od graha, kupusa, mahunarki i divljači.
Potiče izlučivanje urina, jača želudac, pospješuje probavu.
Ženama se posebno preporučuje jer reguliše mjesečnicu i ublažava grčeve maternice, olakšava porođajne bolove, a pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja.
Recept:
* protiv nadutosti-oparak od kima
* jednu žlicu preliti sa šoljom vrele vode (koja nije prokuhala, već se samo zagrijala); ostaviti da odstoji 10-15 minuta i piti 2x dnevno prije jela. Djeca treba da piju 1-2 žlice prije jela, dok se odraslima preporučuje pola šolje.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.