01

nedjelja

svibanj

2011

bor kao ljek vrlo ucinkovit

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search






Ovo drvo je pored jela najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima. često se koristi u narodnoj medicini jer gotovo svi njegovi dijelovi imaju ljekovita svojstva. Iglice bora prepune su vitamina, njegova smola pomaže u liječenju reumatizma, a pupoljci su blagotvorni za grlo.
Iglice bora obiluju vitaminom C i karotenom. Napici od njih preporučuju se za jačanje organizma, imuniteta, za prehlade iu liječenju skorbuta. Koriste se svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gube njihova ljekovita svojstva.

Pupoljci bora su ustvari njegove šišarke, ali potpuno sazrela i "drvenaste", one nemaju fitoterapeutske vrijednost pa se koriste samo svježi, mladi, tek iznikli pupoljci. Oni sadrže gorke i aromatične tvari. Pupoljci se koriste za liječenje upale grla, kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se oboljelima od reumatizma i artritisa.

Smola borova, koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i eterskim uljem koje sadrži ljekovitu materiju terpentin. U narodnoj medicini preparati od borove smole upotrebljavaju se za liječenje kožnih bolesti. Pri njenoj upotrebi neophodan je oprez i točno pridržavanje propisanih doza.Kora bora, zbog ljekovitih taninskih i flavonskih materija se koristi u saniranju otvorenih rana jer brzo zaustavlja krvarenje, a ima i antiseptičko djejstvo. Treba koristiti koru zrelog bora, po mogućnosti sa gornjeg dijela stabla.

Čaj za jačanje organizma Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuhati u 1 / 2 l vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procijediti. Piti toplo i zaslađeno.

Inhalacija za čišćenje dišnih putevaU 2 l vode staviti 2-3 šake borovih iglica i kuhati 5 minuta. Otvoriti poklopac, držati na tihoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta.Ponavljati što češće.
Sirup protiv kašlja i bronhitisa preliti 100 g borovih pupoljaka sa 1 / 2 l ključale vode i držati na toploj ringli oko 2 sata. Za to vrijeme razmutiti 200 gr šećera u 1 / 2 l vode i kuhati dok se ne dobije gust sirup. Procijediti borove pupoljke i dodati ih sirupu. Uzimati prije obroka, ujutro i uvečer po žlicu, polahko otapati u ustima.

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja Dvije šake borove smole sipati u litru vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuhati5 minuta, procijediti i dodati u kadu sa toplom vodom.izaći iz kupke kada voda postane mlaka.
Tonik za zarastanje rana Skinuti koru sa stabla bora, samljeti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključanu vodu i miješati dok se ne rastvori. Dobivena tekućina treba biti samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu. Ukoliko se oblozi drže u toku cijelog dana, mijenjati ih na svaka 2 sata.









Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.