01

nedjelja

svibanj

2011

BOKVICA /TRPUTAC (Plantago lanceolata)

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search



Isti su ljekoviti učinci i muške (uski listovi) i ženske (široki listovi). Sve bokvice koristimo cijele, s korijenom, biljkom, cvjetovima, sjemenkama. 
Koristimo kod oboljenja:
* Dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne astme, pa čak i tuberkuloze pluća.
* Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su slabokrvne ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su izuzetno mršavi i pored obilja hrane. 
Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.
U starim knjigama o bilju može se pročitati da ako se dnevno pojede 8 grama sjemena bokvice, sprječava stvaranje kamenca. Uz to se pije čaj od trpuca.Sirup od bokvice čisti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Dnevno se uzima jedna žlica, djeca žličicu sirupa prije svakog obroka.

* Dobar za liječenje rana, svih vrsta-čak i otvorenih (pa i na stopalima), ogrebotina, posjekotina, uboda osa, kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija (kod ovih posljednjih samo u nuždi ako nema liječnika)Sa svježim listovima smrvljenim između ruku i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječi se gušavost.


* Stavi li se list bokvice u cipele, liječi žuljeve.


* Svaka zloćudna oteklina splasne ako se njeguje svježim smrvljenim listovima.


* Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. 

U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i sušeni, staviti u maslinovo ulje. mažuran staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana na toplom. S tako pripravljenom mažuranovim uljem namazati oboljele žlijezde, zatim staviti zdrobljeni bokvicin list i zavezati krpom (zavojem). za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.

* Bokvicino lišće se najtoplije preporučuje i kod tromboze.


NAČIN UPOTREBE:

ČAJ: vrhom punu kašičicu lišća staviti na 1 / 4 litra vode, opariti, pustiti da kratko odstoji.
ČAJNA MJEŠAVINA: vrhom punu čajnu kašičicu mješavine bokvice i majčine dušice u jednakim dijelovima opariti sa 1 / 4 litre vode.
 
OBLOG OD LIŠĆA: svježe listove husk oprati, zgniječiti na dasci s kuhinjskim valjkom (oklagijom) u lisnatu kašu i staviti na oboljelo mjesto.

SIRUP (1. način): dvije pune pregršti opranih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo vode, da se ne slijepi 0,300 gr nerafiniranog šećera i 250 gr meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u flašice i čuvamo u frižideru.
SIRUP (2. način) U staklenku od krastavaca slažemo naizmjenično red opranih bokvicinih listova i red nerafiniranog šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Slijedećih dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenki ne bude više mjesta. na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu iu nju stavimo staklenku omotanu s 3-4 sloja celofana.Na to položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom. daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature, nastaje sirup.
Približno nakon 3 mjeseca izvadimo teglu, sok procijedimo kroz voćnu presu (ne kroz krpu), još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje se mogu dobro zatvoriti. 
Ko ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvoto sirup. i ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.