18

srijeda

svibanj

2011

Cistus

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Cistus


Na grčkom otoku Halkidiki ljudi bi zahvaljujući ovoj biljci mogli doživjeti i najdublju starost. Tajna je ili u biljci koja im doslovno raste pred vratima: divlji Cistus. Stanovnici ovog otoka svakodnevno pripremaju čaj od Cistus. Najvrijedniji sastojak biljke su polifenoli, supstancije slične vitaminima, koje se u malim količinama nalaze iu ljusci luka ili u crvenom vinu. Ali samo Cistus sadrži dovoljne količine polifenola, vrlo hvaljenog u kozmetičkoj industriji kao sredstvo za pomlađivanje. Činjenica je da stanovnici Halkidikija tek u malom broju znaju za srčane tegobe. Sem u slučajevima kada su nesrećno zaljubljeni. Tako bar kažu.
Cistus ne djeluje blagotvorno samo na tijelo, već je pravi melem za oboljelu kožu. Polifenoli imaju učinak jedne vrste antibiotika, štite od gljivica i bakterija u fazi rasta. Posebno dobar uspjeh postiže se u liječenju akni i neurodermitisa. U prirodnoj medicini se ova biljka koristi za ublažavanje svraba i alergijskih reakcija, u liječenju infekcije gljivicama, ali iu liječenju rana. Ova biljka je 1999. godine proglašena za biljku Europe od strane Instituta "Herba historica" pri Sveučilištu u Würzburgu. U apotekama se prodaje u obliku čaja ili krema.
Neurodermitis
Pacijenti koji su do sada bezuspješno liječili neurodermitis tvrde da su sa Cistus postigli najbolje rezultate. Mnoge studije su to i potvrdile. Vanjskom primjenom došlo se do sasvim neočekivano povoljnih rezultata u pogledu liječenja neurodermitisa.
Recept: Šaku usitnjene biljke (oko 10 g) kuhajte najduže 5 minuta u 2 dl vode (eventualno do 1 I), procjedite, ostavite da se ohladi, a zatim, dok je rastvor još topao, ispirite kritična mjesta na tijelu. I ostavite da se osuše, bez brisanja. Kada su u pitanju djeca, dobro je da dodatno popiju po 1 solju čaja od citrusa dnevno, a za završno liječenje koristi se krema od citrusa (bez dodatka konzervansa, mirisa i boja). Prema podacima na osnovu ispitivanja, poboljšanje kod djece javlja se već poslije 2 nedjelje.
Akne
Najbolje djelovanje se postiže redovitim večernjim umivanjem prokuhanim Cistus, a potom nanošenjem kreme na lice. Jednom nedjeljno savjetuje se čišćenje lica nad vrućom parom od prokuhanog Cistus.
Njega usta
Veoma dobro dejstvo ima otopinu Cistus (iz apoteke) kojim se mogu ispirati i najnepristupačniji dijelovi usne šupljine. Kod problema sa zubnim mesom savjetujemo ispiranja ujutro, u podne i navečer sa po jednom ponom čašom mlakog otopine, iako je pomalo gorak, veoma je koristan, jer uklanja neugodan miris iz usta, uništava bakterije koje se skupljaju na karijesu i obično prate stanja paradentoze. Otopinu možete pripremiti i sami: Stavite šaku Cistus u posudu i prelijte sa 1 I ključale vode. Pokrijte i ostavite 2-3 minuta da odstoji, procjedite i sačekajte da se još malo ohladi. Višak rastvora popijte kao čaj, a da bi imalo bolji okus možete ga pojmešati sa čajem od kamilice ili lipe.
Gljivice stopala i noktiju
Pomiješajte vodu sa rastvorom iz ljekarne u odnosu 3:1. Svake večeri prije spavanja u toj mješavini uranjajte desetak minuta ruke ili stopala, a onda na kritična mjesta utrljajte kremu od Cistus.
Neprijatan miris znoja
Uzmite 2 šake usitnjene biljke (oko 20 g), prelijte sa 1,5 do 2litar ključale vode, ostavite da odstoji 2-3 minuta, procjedite, pa jednom dnevno operite sve problematične zone mlakim otopinom. Jutarnje i večernje pranje je obavezno.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.