24

utorak

svibanj

2011

Branje bilja

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Branje bilja


Ne bere se uvijek čitava biljka za lijek jer kod jedne je najviše ljekovitih sastojaka u listu, kod druge u korijenu, a kod treće u cvijetu. Moramo znati kada beremo određenu biljku, koji je dio najljekovitiji, gdje je možemo pronaći a uz sve to kako je ubrati i pripremiti za lijek.
Kod branja bilja moraju se poštovati određeni nepisani zakoni koje nam nameće priroda. Kada, gdje, šta i kako brati? Kod nas se veliki dio ljekovitog bilja bere kao samoniklo (divlje) i ima ga u velikim količinama, a samo neznatan dio se dobija uzgojem. Bilje se bere i sakuplja kada sadrži najviše ljekovitih sastojaka. Treba se pridržavati sljedećeg:
- u toku jednog dana sakupljati samo jednu vrstu bilja;
- u istu korpu, vreću ili kesu ne stavljati više vrsta;
- ne miješati otrovno i neotrovno bilje;
- brati po suhom i lijepom vremenu kada nema
rose, a nikako neposredno poslije ili za vrijeme
kiše;
- ne brati bilje koje raste pored puteva, željezničkih pruga, smetljišta, u blizini tvornica i bilje koje raste na zemlji gojenoj vještačkim đubrivom i tamo gdje postoje opasnost da bilje bude zagađeno mokraćom;
- nikada ne treba obrati ili iskopati svo bilje na jednom mjestu;
- prilikom branja bilje ne treba čupati ili lomiti.
Klimatske prilike imaju velikog uticaja na kvalitet bilja jer je njegov razvoj u toplijim područjima brži a atmosferske prilike ili neprilike kao što su kiša, grad, suša, temperatura zraka, jačina sunčeve svjetlosti, utiču na stvaranje ljekovitih materija u biljkama. Hladni dani usporavaju rast i razvoj biljke pa tako i stvaranje ljekovitih sastojaka. Berači bilja moraju znati u koje doba dana je najpogodnije brati bilje jer kod nekih je najveći sadržaj vrijednih tvari ujutru a kod nekih popodne.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.