24

utorak

svibanj

2011

o bilju

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

o bilju

KORIJENJE I PODANCI
Rastu pod zemljom pa se i ne beru u vrijeme kada se nadzemni dijelovi hrane iz njih i razvijaju. Beru se u vrijeme kada je biljka završila svoj razvoj a to je u jesen ili u rano proljeće prije početka razvoja biljke. Kopaju se po suhom vremenu. Sakuplja se samo krupno i potpuno razvijeno korjenje jer slabo razvijeno ima malo korisnih tvari. Od dvogodišnjeg bilja sabire se korjenje u jesen prve godine ili u proljeće druge godine. Od višegodišnjeg bilja sabire se korjenje u jesen ili rano proljeće između druge i treće godine. Kada se korijen ili podanak izvadi iz zemlje očisti se, dobro opere i izreže na sitne komadiće te ostavlja na sušenje.

ZELEN ILI HERBA
Bere se u vrijeme početne cvatne biljke, ali samo ne odrvenjene dijelovi koje se režu nožem ili škarama, a odrvenjele djelove treba izbjegavati jer u njima nema vrijednih materija. Ne čupati biljku iz zemlje. Vodiča su vrijedne samo zdrave, normalne grančice zelene boje a ne beru se biljke koje su ocvale ili se osjemenile. Ubrana zelen se odmah stavlja na sušenje.

LISTOVI I vrhovi grančica
Listovi se beru kada biljka počne cvjetati, odnosno za vrijeme cvjetanja, jer su tada listovi potpuno razvijeni i imaju najviše djelotvornih tvari. U pravilu treba brati samo potpuno razvijene i zdrave listove. Kod aromatičnog bilja beru se listovi prilikom otvaranja prvih cvjetova. Odrezati treba čitave grančice i sa njih skidati zdrave listove.
I ovaj dio biljke se bere po suhom i sunčanom vremenu. Ima velikih izuzetaka kod branja listova kao npr.. list matičnjaka koji se bere prije cvjetanja jer je tada najmirisniji i najkrupniji.
Za vrhove grančica vrijedi isto što i za zelen. Brati ih neba kada na njima ima uz otvorene još i neotvorenih cvjetova (pupoljaka).

CVIJET, PUPOLJCI I PLOD
Cvijet je najosjetljiviji dio biljke i treba biti jako pažljiv kod njihovog ubiranja. Bere se za vrijeme cvjetanja i to kada je potpuno otvoren, osim ako kao neotvoren ima najviše ljekovitih sastojaka. Bere se prstima sa stabljike a otpadnutom cvjetove ne treba kupiti osim ako nisu pali prilikom ubiranja. Ne smiju se gnječiti i trpati u vreće.
Pupoljci se beru u proljeće dok su još neotvoreni. Plodovi se beru kada su potpuno dozreli. Ako se upotrebljavaju odmah za spravljanje sokova, džemova i sirupa treba ih dobro oprati i ne ostavljati na sušenje. Ako želimo sušiti plodove onda ih beremo neposredno prije zrelosti.

KORA, gomolj, SJEME
Kora se skida u rano proljeće za vrijeme početka razvoja, a guli se sa drvenog djela grane. Skida se sa ogranaka koji su stari dvije do tri godine. Može se skidati i kora koja nije ispucana, ali je treba izbjegavati jer je manje vrijedna. Rijetko kada se kora skida u jesen poslije opadanja lišća.
Za gomolje vrijedi isto pravilo kao za korjenje i podanike. Kopaju se u jesen, dobro očiste i operu od zemlje te stavljaju na sušenje.
Sjeme se dobije iz plodova koji se uberu neposredno prije zrelosti.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.