24

utorak

svibanj

2011

Alkaloidi

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Alkaloidi


Ističu se jakim često otrovnim dejstvom na ljudski organizam. To su supstance slabo baznog karatera, vezane u bilju za razne organske kiseline, tanine i sl.. Većina ih je gorkog okusa. Na sreću nisu svi alkaloidi otrovni. Ova jedinjenja se lahko rastvaraju u alkoholu au vodi teško.
Djeluju na jednu ili više funkcija organizma. Do sada je poznato više od 500 alkaloida ali se svi ne upotrebljavaju u terapiji. Svaki alkaloid ima svojstveno farmako dinamska dejstvo, specifične fiziološke osobine o kojima se mora voditi računa. Nalaze se u raznim biljnim organima, korjenju, kori, listovima ili cvjetovima. Nabrojaćemo neke od ovih moćnih supstanci: kinin, morfin, kofein, nikotin, kolhicin, rezerpin, atropin, ergotamin, kokain, skopolamin, papaverin itd..

Atropin (skopolamin) ima djejstvo koje se očituje u smanjenju lučenja znojnih i pljuvačnih žlijezda, proširuje zjenice, ubrzava rad srca, proširuje bronhije i ublažava grčeve crijeva.
NIKOTIN najprije nadražuje a poslije paralizira ganglije vegetativnog sustava.
Kolhicin djeluje na metabolizam mokraćne kiseline zbog čega se daje kod akutnog napada gihta.
Ergometrin, Ergotamin su alklaoidi ražene glavice pa djeluju na matericu pojačavajući njeno grčenje što se koristiti za vrijeme porođaja.
KOFEIN pojačava rad srca i djeluje kao hemoterapeutik na plazmodije malarije. Dobrim se pokazao kada dođe do naglog popuštanja u radu srca.
LOBELIN nadražuje, pojačava i poboljšava disanje.
KOKAIN paralizira senzibilne nerve zbog čega određeni dio tijela može postati neosjetljiv na bol.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.