24

utorak

svibanj

2011

Glikozidi i saponini

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Glikozidi i saponini


GLIKOZIDI
U biljnom svijetu su veoma rašireni a nalaze se u čitavoj biljci ili u njezinim pojedinim organima. Glikozidi su složena organska jedinjenja koja se lahko razlazu pod dejstvom kiselina ili nekih enzima a svoje ime su dobili po tome što su građeni iz dvije tvari od kojih je jedna redovno šećer. Za medicinu su najvažnije glikozidne droge koje djeluju na srce. Gorkog su okusa, mnogi od njih su otrovni. Riječ glikozid potiče od grčke riječi glikos što znači sladak.
Cianogenetski glikozidi su veoma interesantni a sadrži ih gorki badem i sjemenje nekog našeg voća (višnja, breskva i kajsija). Upotrebljavaju se za izradu gorke vode. U suštini sadrži cijanovodik ili prosto cijan koji je poznati otrov.
Arbutin spada u glikozide tj.. glukozide i normalan je sastojak lista medvjeđeg grožđa a ima specifično dejstvo kod bolesti organa za mokrenje. Rekli smo glukozid jer se glikozidi dijele na glukozide, fruktozide, galaktozide, itd.. Poznati salicin je ustvari glukozid a ima ga u velikoj količini u kori vrbe, u biljci koja se naziva suručica itd.. Antibiotik streptomicin koji je pronađen 1944. godine je pripadnik skupine glukozida.

Saponin
U biljnom svijetu su veoma raširene materije a ubrajaju se u glikozide. Kada su otopljeni u vodi koja se mućka pjene poput sapuna. Ima ih u pojedinim biljnim organima u velikoj količini. Povećavaju lučenje tekućine u raznim organima i tkivima pa time olakšavaju upijanje nekih aktivnih supstanci. Upotrebljavaju se za izradu preparata protiv kašlja i za izbacivanje nakupljene sluzi. Koriste se iu industriji pogotovo za izradu pjene u gasnim protivpožarnim aparatima. Nekada su se biljke koje sadrže dosta saponina upotrebljavale za pranje rublja a danas su neophodne za spravljanje raznih šampona, losiona i drugih kozmetičkih preparata. Vrsta saponina koju sadrže breza, preslica ili zečiji trn pojačavaju izbacivanje tekućine iz organizma i jačaju lučenje žuči. Za sve saponine je karakteristična da izazivaju hemolizu a duža upotreba ovakvih preparata nije preporučljiva jer draže kožu, sluznicu oka, nosa i uha.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.