24

utorak

svibanj

2011

Sluzi, škrob, šećeri

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Sluzi, škrob, šećeri

SLUZI
Igraju važnu ulogu u liječenju mnogih bolesti. Lahko klize i prijanjaju za površine raznih tijela na koje dospiju. Kada se stave u usta priljepe se za sluznicu usta i ždrijela i tako ublažavaju upale i nadražaj na kašalj. Upotrebljavaju se za obloge i ublažavanje proljeva. Najviše upotrebljavana sluz je agar-agar koja se koristi za pripremu krutih mikro bioloških podloga i kao vezivo za razne farmaceutske i dietetski preparate. Dobiva se iz crvenih morskih algi.

SKROB
Škroba ima u svim biljkama a nastaje samo u zelenim organima biljke. Značajan je prehrambeni sastojak koji lahko prelazi u šećer pod utjecajem fermenata i slabijih kiselina. Čine ga sitna bijela zrnca nevidljiva prostim okom okrugla ili jajolika. Oblik ovih zrna je karakterističan za svaku biljku tako da se po tome može odrediti porijeklo škroba.

ŠEĆERI
Bliski su srodnici škroba i celuloze a ima ih u svježim plodovima i drogama. Šećer koji upotrebljavamo nalazi u slatkoj repi i šećernoj trski, a groždani i voćni šećer nalazi se u raznom zrelom voću, zrelim plodovima i medu. Osim spomenutih ima i drugih vrsta šećera koji su ime dobili po biljci u kojoj su pronađeni.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.