24

utorak

svibanj

2011

Izrada i upotreba biljnih lijekova

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Izrada i upotreba biljnih lijekova


Netočna je tvrdnja da se ljekovitim biljem mogu liječiti sve bolesti. Daleko smo od toga jer je fitoterapija lišena većih sredstava za razvoj i istraživanje. Nadu pruža to što je upotreba bilja u razvijenim zemljama velika, otvaraju se instituti, laboratorije i bolnice za prirodno liječenje. Govoriti da su biljne droge jedini spasonosni lijekovi neozbiljno je, ali je točno da bilje može biti odličan lijek koji jača organizam, ne remeti njegove biološke funkcije, a nema štetnih popratnih pojava ili su one minimalne. Pravilno upotrijebljeno mnogo puta spriječi ili izliječi neku bolest koja se čini neizlječivom, no od toga ne treba praviti čudo. Na ovaj način skreće se pažnja na jedan prastari i provjereni način liječenja. Ljekovito bilje se nalazi svuda oko nas. Zato mnogi misle da ništa ne vrijedi, a pogotovo ako ga oni sami naberu. Vlada pogrešno uvjerenje da je dobro samo ono što je skupo, a to je sasvim pogrešno. Obično se smatraju vrijednim razne ljekarija iz najudaljenijih krajeva. Začuđuje broj onih koji tek kada dobro isprazne novčanike misle da su bolje liječeni. Je li to razumno? Tražiti na drugom kraju zemlje ono što se može naći na dva tri koraka od svojih vrata je besmisleno. Teška artiljerija se upotrebljava tek onda kada je zaista potrebno. Akademska medicina treba iskoristiti sve što joj nudi priroda i ljudski razum, jer umijeće liječenja ne potječe tek iz 20. vijeka. Pokušaj da se ljekobilje izbaci iz upotrebe ostali su bez uspjeha, a preko 80 posto lijekova suvremene farmacije spravlja se iz bilja i drugih prirodnih sirovina. U mnogim slučajevima teško je postaviti oštru granicu između znanstvene i Nenaučne medicine. Čest uzrok za nepovjerenje prema ljekovitom bilju je nestručna izrada, loš kvalitet bilja, neznanje i isuviše mala količina droge koja se upotrebljava pri tome.
Redovna je pojava da se i na pola litra vode stavi nekoliko cvjetova ili listova potrebne droge umjesto 3-4 kašike isitnjene biljke ako se spravlja čaj. Mora se voditi računa o tome koji dio biljke se upotrebljava i na koji način je iz njega najbolje izvuči potrebne sastojke. Pri liječenju nije važno samo fizičko nego i psihičko stanje. Bolesnik treba tražiti liječenje, ali i sam se mora potruditi za vlastito zdravlje. Neke bolesti dolaze veoma, veoma polahko i prije nego pokažu svoje pravo lice varaju nas različitim znacima kao što su: nesanica, malaksalost,
tupi neodređeni bolovi, razdražljivost itd.. Pri liječenju se u obzir moraju uzeti starosna dob, zanimanje, spol, uslovi u ko ¬ jima se živi, dužina trajanja bolesti, navike i opće stanje bolesnika jer nije svejedno kako se pokušava pobijediti bolest. U živom čovjeku nije sve tijelo, niti je sve psiha a svako razgolićenje psihe je i fizičko razgolićenje i obratno. Neizjednačenost nosi strah od bolesti i nedostatak snage.
Podjela bilja po njegovoj ljekovitosti nije jednostavna Postoje materije koje jedna drugu potpomažu u djelovanju (sinergisti), a isto tako postoje i materije koje djeluju suprotno jedna od druge (antagonisti). Što smo učinili ako u istu mješavinu stavimo koru Krkavina i hrastovu koru. Krušina otvara, a hrastova kora zatvara. Na vrijednost droga ružno svijetlo baca činjenica da se one prodaju po pijačnim tezgama bez znanja koje je potrebno i bez ikakvog odobrenja za davanje određenih uputa o liječenju, sve je više šarlatana, čudotvoraca. No bilo kako bilo, ljekovito bilje ne samo da liječi nego i krijepi, jača organizam, čini ga otpornijim protiv mnogih bolesti. Uputa u ovoj knjizi treba se pridržavati jer ne razumno i olahko shvaćeni preporučeni lijekovi mogu izazvati smetnje pa i komplikacije ako su kontraindicirani. Za svaki lijek je objašnjeno protiv koje se bolesti uzima, u kojoj količini iu kojem obliku. Otrovno bilje ne koristite na svoju ruku i ne berite ga sami. Po ¬ gledi znanstvene medicine koliko toliko su usklađeni sa opisanim prirodnim liječenjem. Najefikasnija metoda liječenja je spoj ljekarske terapije i fitoterapije.

Od bilja se prave mnogi lijekovi a pripremaju se na razne načine, što zavisi od bolesti koja se liječi, od vrste bilja i od toga koji nam je dio potreban za lijek. Neosporno je da je za upotrebu najbolje svježe bilje u obliku svježe iscijeđenog soka. Bilje se sitni pred samu upotrebu a usitnjenost droge ima znatan utjecaj na vrijednost dobivenog lijeka. Zato se mnoge droge usitne prije upotrebe rezanjem, tucanjem u avanu ili prostim mrvljenjem među dlanovima. Cvjetove i većinu listova nije potrebno usitnjavati pogotovo ako se radi o drogama bogatim eterskim uljem

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.