24

utorak

svibanj

2011

Prosti i miješani čajevi

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Prosti i miješani čajevi

Najčešći oblik lijeka od bilja koji se upotrebljava u domaćinstvima je čaj. Najlakše uzgajaju pripremiti i najbrže je gotov. Spravljaju se čajevi od samo jedne biljke ili miješani koji sadrži dvije, tri pa i više osušenih droga. Prilikom spravljanja čajeva moraju se poštovati pravila od kojih zavisi kvalitet lijeka. Droge (bilje) čiji se mirisni ljekoviti sastojci nalaze u cvjetovima i listovima ne smiju se kuhati nego se samo popare ključalom vodom, odmah poklope i nakon 20-30 minuta mogu se upotrijebiti. Ako je neko lišće tvrde i kožnati razmrvi se među dlanovima i ostavi se, nakon prelijevanja vodom poklopljeno pola sata i više i tek onda procijedi.
Priprema li se čaj od korjenja ili kore, treba ga kuhati 5,10 ili 15 minuta ili prije kuhanja koru i korjenje namočiti u vodi 8-10 sahati. Neke se biljke ne kuhaju nego se samo namaču u hladnoj vodi kao što je slučaj sa imelom, lincurom ili bijelim sljez. Spravlja li se miješani čaj mora se voditi računa o načinu spravljanja tj.. da U kuhati ili samo popariti vodom ili možda ostaviti da se lijek namače nekoliko sata, a poslije toga malo kuha. Običaj je da se tzv. cvjetni čaj spravlja miješanjem cvjetova a da se drugi dijelovi bilja ne dodaju.
OPARAK (naljevam) se dobija tako da se određene količine bilja prelije proključalom vodom. To je najčešći oblik spravljanja čajeva. Kvaliteta ovisi o kvaliteti prelivenog bilja a ponekad i od vode. Za ovakvu izradu nije pogodna tvrda krečna voda ili ona bogata raznim metalnim solima. Najbolje je upotrijebiti destiliranu vodu a ako nje nema prokuhanu.
Dekokt (odvar) se dobiva kuhanjem bilja u vodi. Dužina kuhanja zavisi od namjene i vrste bilja kao i od dijela koji se upotrebljava. Za odvar se koriste kora, stabljika i korijen. Najprije se odabrani dijelovi namoče u hladnu vodu a zatim se stavi na vatru i dobro prokuhaju.
Upotreba svježih BILJNIH SOKOVA je najbolja jer se u njima nalaze svi ljekoviti sastojci nepromijenjenog oblika. Sokovi iscijeđeni iz svježeg bilja su oblik lijeka koji sve više osvaja terapije. U kućanstvu se spravljaju cijeđenjem u stroju za mljevenje mesa, sokovniku i raznim prešama.
-Sok šumske i kultivirane jagode liječi slabokrvnost, nervozu, reumatizam i pomaže odstranjivanju bubrežnih kamenaca.
-Sok maline koristi protiv groznice a sok ribizle protiv reumatizma.
-Sok borovnice odlično je sredstvo protiv proljeva a pomiješani sokovi zove i limuna djeluju povoljno kod visoke temperature i gripe.
-Pomiješani sokovi koprive, kuniće, bokvice, grožđa, mrkve izvanredno su sredstvo protiv bolesti jetre, bubrega, želuca, crijeva, slabokrvnosti, bolesti živaca i raznih infekcija.
PRAŠAK se priprema od osušenog bilja koje se dobro samelje. Uzima se na vrhu noža ili po mala kahvena žlica s malo vode ili čaja. Treba ih brzo trošiti jer se lako kvare i gube učinak.
MLIJEČNI KISELO vrenja je način prerade bilja u Kini i Japanu. Ovakav način pripreme biljnih lijekova ima veliku prednost zbog većeg aktiviranja ljekovitih sastojaka. Biljke koje se upotrebljavaju kod nekih bolesti (reumatizam, dijabetes, rak) dobijaju ogromne prednosti kada se pripremaju mliječno kiselim vrenjem. Kod nas, pa jednim dijelom iu Europi ovakav način spravljanja lijekova je nepoznat.
TINKTURE su tečni obojeni oblici lijekova koji se dobivaju ekstrakcijom bilja u alkoholurazne koncentracije ili u mješavini etra i alkohola. Najčešće se koristi 50,60, 70-postotni alkohol vodeći računa o tome pri kojoj ćemo koncentraciji dobiti najviše željenih sastojaka. Ponekad se u hitnim slučajevima za spravljanje tinktura koriste ekstrakti droga tako što se određena količina ekstrakta razblaži određenom količinom rastvarača da bi se dobila željena koncentracija.
Obično se uzima jedan dio droge na pet dijelova rastvarača tako da se dobiju dvadeset postotne tinkture. Većina tinktura je za unutarnju upotrebu ali je na primjer tinktura ljute paprike ili gorušice samo za vanjsku uporabu. Izrada: propisno usitnjena biljka u spomenutim odnosima stavi se u jednu teglu ili bocu sa širokim grlom i na nju naspe određena količina otapala. Dobro se zatvori, ostavi na tamno i hladno mjesto gdje uz povremeno mućkanje stoji od 14-21 dan. Poslije toga se procijedi, talog bilja iscijedi, obje tekućine spoje i ostave da se slegnu. Zatim se procijede kroz fino platno. Opisani način spravljanja je samo za kućanstvo dok se tinkture u laboratorijima spravljaju na sasvim drugačiji način. Daleko su jačeg djelovanja od čajeva i sa njihovom upotrebom treba biti pažljiv.
EKSTRAKTI su tekući, praškasti ili grudvičasti pripravci izrađeni ekstrakcijom droga. Izrađuju se slično tikturama ali se nakon ekstrakcije uparavo do željene gustoće. Postoje tekući, žitki i suhi ekstrakti. Sa upotrebom ekstrakata treba biti oprezan jer im je djelovanje veoma jako i spravljanje takvih lijekova treba prepustiti za to stručnim osobama Služe da se od njih spravljaju sirupi, pilule, tablete, čepići i drugi oblici lijekova.
LJEKOVITA VINA se pripremaju sa vinom ili ekstrakcijom ljekovitog bilja u vinu. Za uporabu je najbolje bijelo vino a ako droge imaju tanina (opore) bolje je upotrijebiti crno vino. Maceracija obično traje mjesec dana uz često mućkanje. Spravlja se u staklenim bocama i čuva na tamnom i hladnom mjestu.
Kataplazme se priprema na razne načine što ovisi o vrsti bolesti koju želimo liječiti i vrsti bilja koju upotrebljavamo. Sitno samljevena droga u obliku brašna najčešće se popari sa potrebnom količinom ključale vode da se dobije kaša željene gustine, ili se kuha sa malo vode. Kaša se namaže na laneno ili vuneno platno i previje na bolno mjesto. Zavisno od bolesti priprema se hladna ili vruća kaša. Preko kataplazme se premota suh vuneni povez i ostavi određeno vrijeme. Stari oprobani način je spravljanje kaše u mlijeku.
LJEKOVITE MASTI se najčešće izrađuju digestija biljnih droga u masnom ulju, vosku, lanolin i drugim pod Logam. Masnu podlogu treba rastopiti na vodenoj pari. Materije koje lahko vjetre dodaju se na kraju kada se rastopljena masa na pola ohladi. Masti moraju biti svježe. Spravljaju se u emajliranom ili porculanskom posudu.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.