07

utorak

lipanj

2011

Lišajevi

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Lišajevi

Bolesnicima od lišaja najviše odgovara hrana bogata bjelančevinama (mladi sir, jogurt, kiselo mlijeko, kefir). Jaja ne jesti kao ni masne sireve, čokolade, bijeli šećer, bijelo brašno i teško probavljivu hranu. Kožu čuvati od sredstava za čišćenje i pranje, ali je držati čistom.
1.) Samljeti 6 supenih kašika čička i 3 žlice korijena omana te dodati 250 gr slatkog mlijeka 0,400 gr kozijeg loja i sve kuhati na laganoj vatri 2 sata. Procijediti i mazati napadnuto mjesto. Stavljati obloge od hrastove kore koja se kuha 10 minuta. Uz mast koristiti slijedeću mješavinu:
- čičak ................................................ 10 gr.
- ružine latice ..................................... 10 gr.
- kunica .............................................. 10 gr .
- kupinovo list ...................................... 10 gr.
Od mješavine 4 jušne žlice politi sa 1 litar kipuće vode. Poklopljeno hladiti 2 sata. Procijediti. Piti više puta tijekom dana po 1 solju.
Kada se u čajnu mješavinu ili kremu ubaci perunika (iris) poboljša se njegovo djelovanje.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.