18

srijeda

svibanj

2011

Lavanda

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Lavanda


Cvjetovi lavande imaju specifičan miris. Kao sladak začin. Ali lavanda nije samo osvježavajući cvijet, već se stotinama godina koristi u narodnoj medicini, u liječenju mnogih zdravstvenih poremećaja: opći pad imuniteta, povećan krvni tlak, prehlade, stanja iscrpljenosti, groznice, glavobolje, napetosti mišića ili nesanica.
U prirodnoj medicini primjena lavande uglavnom se odnosi na ulje i cvjetove. Sastojci lavande djeluju smirujuće, ublažavaju upale, opuštaju u stanjima grčeva, jačaju opći imunološki sustav, a imaju i dobra svojstva u dezinfekciji.
Paracelsus (1493-1541) je koristio lavandu za umirenje prenadraženih nerava i ublažavanje bolova. 1710. godine u Kölnu (Koln) je napravljena mirišljava vodica od lavande koji je nadaleko postala poznata pod imenom: Eau de Cologne.
Pažnja!
Čaj od cvjetova lavande nije opasan po zdravlje, ali u slučaju predoziranja ulja od lavande moguće je doći do iritacije probavni crijevnog trakta, vrtoglavice i poremećaja svijesti. U tom slučaju prekinuti terapiju, a sljedeće doze značajno smanjiti.
1. Slučajevi opće slabosti
Jednom nedjeljno, ali redovito, veoma su korisne masaže sa nekom od mješavina ulja.
Na 10 kapi ulja od lavande dodati šest kapi ulja bergamote (vrsta kruške / naranče) 0,10 kapi ulja od stabla čaja i 50 kapi sezamovog ulja. Sve dobro izmiješati pa umasirati u kožu cijelog tijela. Po potrebi Masaža se može češće ponavljati. Ulja se mogu kupiti u biljnim ljekarnama ili specijalnim trgovinama mirisa i čajeva.
2. Protiv nadimanja
Još je čuveni Kneipp savjetovao da se protiv nadimanja i smetnji u probavnom-crijevnom traktu, kao i protiv mučnine, uz jelo dva puta dnevno uzima po jedna kašika šećera sa pet kapi ulja od lavande.
3. Protiv povišenog krvnog tlaka
Tople - ne vrele - kupke s uljem od lavande pomažu pri stabiliziranju povišenog krvnog tlaka. Na dvije žlice masnog mlijeka dodati deset kapi ulja od lavande, izmiješati i staviti u vodu za kupanje. Masno mlijeko je prirodan emulgator koji pomaže da se ulje rastvori u vodi i ne pliva na površini. Ovakve kupke se savjetuju dva do tri puta nedjeljno prije odlaska na spavanje, ali u trajanju od najviše deset minuta.
4. Protiv prehlade
Prirodne obrambene snage organizma mogu se pokrenuti čajem od lavande.
Recept: 4 žlice suhih cvjetova lavande prelijte sa 1l vrele vode, pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoje, procjedite i stavite u termos. Pijte tijekom dana. Po želji čaj možete zasladiti medom, a možete dodati i na vrh noža cimeta.
5. Protiv iscrpljenosti
Od pomoći je hladno inhaliranje lavandinog ulja: tri do pet kapi ulja stavite na džepnu maramicu i duboko udišite eterični miris. Masaža stepoočnica sa uljem od lavande također pomaže u stanjima zamora i iscrpljenosti. Stavite jednu do dvije kapi ulja od lavande na vrh prsta pa kružnim pokretima blago masirajte pazeći da ulje ne dođe u dodir s očima.
6. Protiv temperature
Iako ulje od lavande, ukoliko se guta, može neznatno da povisi temperaturu, hladne kupke za noge ili pranje tijela hladnom vodom kojoj je dodano ulje od lavande, djeluje na sniženje temperature. Za potapanje nogu koristite kupku tako što ćete na svaki litar hladne vode dodati deset kapi ulja od lavande. Prethodno ga u maloj šalici rastvorite sa malo masnog mlijeka. Na isti način pripremite i kupku za cijelo tijelo, ali voda treba da bude manje hladna.
7. Protiv glavobolje
Kao noseću supstancu upotrijebite čašicu jojoba ulja, dodajte 6 kapi ulja od lavande i 4 kapi ulja od geranije, sve dobro izmješajte, a zatim umasirajte u predio sljepoočnica, čela, vrata i potiljka.
8. Protiv mišićne napetosti
Masaža sa otopinom od lavande ima odličan efekt na opuštanje mišića.
Pet kašičica suhih cvjetova lavande prelijte sa 40%-nim alkoholom iz (apoteke) i ostavite da stoj deset dana uz svakodnevno protresanje posude. Na kraju procijedite kroz gazu, a iz taloga istisnite ostatak tekućine. Sva bolna mjesta trljajte ovim alkoholnim rastvorom.
9. Protiv nesanice
Prelijte dvije žlice suhih cvjetova lavande sa 1 / 4 l vrele vode, pokrijte, ostavite da odstoji 5 minuta, procjedite i popijte 20 minuta prije odlaska na spavanje.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.